Title

Subtitle

Valpespannet i farta

Føyke leder valpespannet på skaretur. 


To turer på skare-fjellet i dag. På første runden fikk Føyke gå som leder, så fikk Sarek prøve seg framme for første gang. De små begynner å bli store nå. De passer nesten inn i selene somde andre hundene bruker. Vinter har vokst seg ut av selen sin alt. De to minste tispene er Jotun og Katmai - de blir nok ikke særlig mye større en 20 kilo. Vinter blir nok nærmere 27-28 kg.  Vinter blir nok nesten like stor som Øre.  

 

Sarek har samme vesen som onkel Gass.  Jotun (heimen) er gira, veldig gira!

Peak og Katmai syns det er varmt å være svart i vårsola. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voksentrening for valpene

Ha på halsbånd. Ligge på langkjetting. Hvile i halmen. Snørekjøre med sele og ski. Valpene har mye å lære. Endelig er vi i full gang med valpetreningen!

 Sarek og Peak i sola. 

Lykkepilla, Susana og Katmai.
Jotun har sovnet.
Vinter, Is og Føyke.

 Sarek, Peak, Jotun og Vinter. 

 

Mye kos hører med.


 

 Sarek - prikk lik sin far Cabelas i vesen.

 


Jotun er rask og tøff.

Peak er klar for action. 

 

...mens Is tar livet med ro. 

 

 

 

Buster alias Rago

Buster ( 4, ½ mnd) er en av de seks nasjonalpark-valpene "våre" (Rago). Han bor nå hos Runar Tømte og familien. Lørdag møtte han søsknene sine igjen på Vikerfjell-løpet. Han hadde blitt stor. Buster ligger litt foran sine søsken; han har gått mange, korte turer foran sleden alt og jobber fokusert i selen. Til sammenligning hadde våre valper sin første erfaring med halsbånd i helga.

 Buster ser ut til å bli en veldig fin hund, men vi jo mer enn litt innhabile. Ligner på farfar Rumba.

Ferieweekend for valpene

Minstegjengen på ferie hos Erik.

De seks yngste valpene reiste bort i weekenden, mens vi var på løp. Godt å slippe å ha med seg så mange små, for det blir lett altfor mye bil på dem.

I følge hundepasser Erik hadde de oppført seg eksemplarisk og vært tillitsfulle og gode lekekompiser til de små tobeinte i huset. Dermed blir det snart nytt besøk, når vi vender snutene for å krysse Femundsmarka på nytt i februar.

Det er en ordentlig fin gjeng, om jeg må si det selv. Nå er de 4 måneder gamle.  Å kjøpe en voksen hund som er preget og formet av andre, er en ting. Å ha valper som er født i hendene dine – det er noe helt annet. Disse vil bli kjernen i vårt hundespann de neste årene, sammen med de tre  VIF’ene. Til sammen vil vi ha 9 valper som skal kjøres inn og lekes i form utover våren og sommeren.

Vi har fått høre mye moro om slekta til disse valpene under Gausdal maraton. Erle og Gorm kan bekrefte at de er klin gærne, men også noen av de beste hundene de har. De skal gjøre samme paringskombinasjon igjen, for å få frem flere typer som Gass og Gøy (onkel og mamma til de yngste valpene våre) og de andre energibombene. 

Det  har vært hektisk med så mange valper og så mye trening i høst, men hunder har den gode egenskapen at de gir energi - de tar den ikke. 

14 uker - venter på julenissen

 Lykkepilla.

Hele gjengen inne i låven.

Jotun.Peak.

Sarek og Suma over. 

Sarek, Katmai, Suma.

Snart 11 uker

 

Full fart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumapaz - lita, rask og gira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stor hannhund, frampå og oppmerksom valp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jotun med snø på nesa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lykkepilla går i ett med vinter-omgivelsene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tøffe typer

 Her snacker de seg selv - matlysten er enorm!

Valpene freser rundt i snøen om dagen, og har et utrolig energinivå. De løper mye fritt rundt på jordet når vi er hjemme og deltar i smått og stort. Flere av de voksne tispene deltar i barneoppdragelsen, for nå, nokså plutselig, ble Gøy lei – hun vil heller ut og løpe, etter uker med rolige dager. Gøy er ikke helt typen til å være i ro, så jeg er egentlig forbauset over hvor utrolig bra hun har taklet oppgaven som ung mor. Av og til bygger det seg dog opp for mye energi som skal ut, så da ser jeg henne løpe i voldsom fart rundt huset i hundegården, med alle de små på slep. De bytter på å jage hverandre og løper og herjer store deler av dagen. 

7 uker og snart på veg ut i verden

Lykkepilla på huset sitt i ettermiddagssola. 

Sarek gir Susana en god klem.

Peak er alltid rolig og logrende.

 Tispa Jotun er energisk og nysgjerrig - ei lita kruttønne, sånn som mora! Jotun flytter snart nordøst over - til et sted mellom Tr.heim og skogene der hvor svenskene bor. 

 

Vakre, lille Muddus. Alltid snill og leken, og hun møter oss ofte med glade bjeff. 

Sumapaz - den minste og galeste tispa!

 

Bil- og skogstur med de minste

Her er Vinterdans`Rago(solgt) og Vinterdans`Vilje på tur i skogen.


Mamma Gøy er glad for å slippe valpekassa litt. 

 

 Susana har blitt utsatt for valpeoverfall.

Tispa Muddus viser fram bollemagen og de grønnaktige øynene. Ei av tispene som vi vurderer å selge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susana og Vinterdans`Vilje.

Lunsj i det fri - mamma Gøy må stå for serveringen - hun ligger under klyngen av valper.

 

Vin†erdans` Katmai, ei artig, energisk tispe. 

Her er nasjonalpark-valpene

 

 

 

 

 

 

Gøy/Cabelas kullet er nå 4 uker gamle.De har vokst seg fine og skiller seg ut fra hverandre av utseende  nå, i motsetning til tidligere. Alle er oppkalt etter nasjonalparker i inn- og utland:

1. Rago

(Rago nasjonalpark i i Nordland; ved utspringet og det øvre løpet avStorskogelva øst til grensen mot Sverige. Landskapsområdet kalles også Storskog-Rago)

2. Sarek

(Sarkek er en nasjonalpark i den vestre delen av Jokkmokk kommune i Lappland i Sverige.)

3. Muddus

(Muddus er en nasjonalpark i Lappland i Sverige. Parken verner en del av den svenske taigaen, et område med store myrområder og uberørt urskog med kjempefuruer.)

4. Sumapaz

(Sumapaz nasjonalpark ligger i Andesfjellene i Colombia. Området var en vikitg pilgrimsled for indianerne fra gammelt av, fordi man trodde gudinnen Bachue levde i Iguaque lake.

5. Jotun

(Jotunheimen nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger sentralt i høyfjellsområdet Jotunheimen i Oppland - hvor vi også er så heldig å bo for øyeblikket)

6. Peak

(Peak District nasjonalpark,var den første nasjonalparken i Storbritannia. Ifølge parkmyndighetene er Peak District verdens nest mest populære nasjonalpark. White Peak er et kalksteinsområde, hvilket medfører at det er mange grotter der.

7. Katmai

(Katmai nasjonalpark er en nasjonalpark i den sørlige delen av den amerikanske staten Alaska, kjent for Valley of Ten Thousand Smokes og for sine brunbjørner. Det var for øvrig i denne parken at bjørneentusiasten Timothy Treadwell og hans kjæreste Amie ble drept av en brunbjørn, etter å ha levd blant bjørnene i årevis).

 

Full fart over hele tomta!

  Men der varer ikke lenge før de må sove igjen:

 

Nytt bosted for de største små

Grå/Øre-valpene har flyttet ut i valpegården. Et stort, isolert hus og ny playground falt i smak hos de små krabatene:

 

14 nye øyer

14 par med valpeøyne gløttet mot oss da vi kom hjem fra seminarhelg søndag kveld. Gøy-valpene vokser fort og jevnt. De har forvandlet seg fra en masse med prikk like, svarte valper, til å få flere fargenyanser.Mørke, nøttebrun tegninger går igjen på flere av dem, i den ellers svarte pelsen. Men foreløpig er de for like, til at vi kan holde dem atskilt og gi dem navn, men det kommer etter hvert som de vokser fram.

En av hannhundene i kullet, her med øynene på gløtt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av tispene, med nøttebrun, hvit og sort pels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mor og far, Cabelas og Gøy, er ute i luftegården og leiker mellom ammeøktene.

Utendørs for første gang

I dag har Grå-valpene hatt sitt første møte med gras, blå himmel og trær. De er fem uker og klare for å erobre verden, med et voldsomt pågangsmot, til tross sin beskjedne størrelse…

 Hannhunden Vinter.Tispa Skare. 

 Hele gjengen i graset. 


 Hannhunden Kuling. 

 Rim (tispe) leiker med Susana. 

Full fart på Is og Kuling.

 

Føyke er på veg ned fra "grustaket".

 

Frost. 

 

 

På frifot

 De største valpene er 4 uker i dag. Det er en morsom gjeng blitt, lekene og med godt humør.

Fjøset er til disp for Grå/Øre-valpene nå.

Rim og Kuling fighter litt... 

...mens Vinter har lagt seg godt til rette for en hvil på mammas hode. 

 

 

7 små griser i matfatet

Valpene hadde sitt første kjøttmåltid i går - 22 dager gamle. Det ble en grisete affære. Med 28 valpebein vassende rundt i maten. Kjøttsuppen falt i smak, selv når den var i blandet litt ormkur.

Vekta lå på mellom 1200 og 1500 gram. De neste dagene og ukene kommer den til å mangedobbles raskt. Snart er de klare for å ta beina fatt og flyttes ut av valpekassa, og med gårsdagens fôring i minne, regner jeg med at de nok snart er klare til å fortære en hver form for inntekt vi måtte ha de neste 8 månedene! Valpene veies og gis ormekur før sitt første måltid kjøtt. 

 

Her skjer ting fort!

 I løpet av de to siste døgnene har innholdet i valpekassa gått fra å se ut som sovende og smattende rotter, til å bli små hunder. I dag tidlig da jeg kom ut våknet alle da jeg snakket til dem. De går på ustø bein, bjeffer, biter og herjer med hverandre. De reagerer på lyd, lukt og synsinntrykk og undrer seg allerede over verden her ute.

Det er nå pregingen starter for fullt. Vi har en radio hos valpene som vi har på om dagtid når vi ikke er til stede. Dumt? Nei, egentlig ikke. Det er utrolig mye lyder som kan tilvennens i valpekassa. Å ha valpene i en mørk kasse uten lyd eller håndtering i ukevis, gjør ikke jobben med dem som unghunder lett. Det er mye bedre å starte med en verdensvant valp som har vært i bilen, i skogen, i huset og hilst på naboene i en alder av 8 uker.

Her er en liten navnpresentasjon:

Kuling (hannhund)

Vinter (hannhund)

 

Rim (tispe)

 

 

Skare (tispe)

 

Føyke (tispe)

 

Is (tispe)

 

Frost (tispe)

 

 

 

For avlsnerder

Det er befriende å tenke på at det tross alt er en hel del andre mennesker også som syns det er artig å studere stamtavler, superhunder, linjeavl og parringer som blir gjort.

Her er stamtavla på Grå/Øre-kullet:

 

Store labber å fylle

 Valpene er fem dager gamle i dag, fredag. Det er to hanner og fem tisper. Ralph Johannessen er en mann som ikke er redd for å ta i bruk store ord. Han beskriver kullet slik:

«Dette er det beste kullet født på norsk jord. Øre/Grå har samme mor og på farsiden er de nesen identiske. Innavl på topp egenskaper gir hunder dønn like foreldrene – og de er ekstremt gode begge to.»

Valpene har med andre ord store labber å fylle. Fine er de i hvert fall – friske og smattende fornøyde, og de vokser raskt.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Øre og Grå.

7 nyfødte valper!

 

Natt til i dag flyttet Parabol-Emma og jeg inn baki i hiacen som sto parkert ved låvebrua, for å ha barselsvåk over Grå. Noen timer seinere, 02.30, kom den første tispevalpen til verden.Valpingen har nå pågått i et halvt døgn, og da jeg dro på kveldsvakt i dag i 15.000-tiden, var det i alt 7 valper som smattet i halmen.

 Grå har hamlet opp med situasjonen utmerket sjøl. Jeg har ikke trengt å gjøre noe. Vi var godt forberedt, med foreldrene mine som reservejordmødre, hvis valpingen skulle vise seg å bli forsinket. Men valpingen var godt nok timet – helt på hekta av sommerens siste feriedag.

De fleste av de små har svarte og hvite tegninger, noen med mer brunt i pelsen. De er noen små nøster som vi skal ha mye moro med utover høsten og vinter.

 

 

 


Sponsortakk til:


 

Photobucket

 


 


 


 


 


Ny!


Konkurranseplaner 2015

Google Translator

 


by Tim Hunt.

Webkamera Garli, Beitostølen


 

 


 


Hundene i Kennel Vinterdans


 


 

 

 

 

“If your dreams don’t scare you, they are not big enough.”

 


 

 

Nyeste video

3251 views - 0 comments
3874 views - 0 comments
3713 views - 0 comments
4195 views - 0 comments

 


 

"Every day I get to run my dogs and talk to them out in the dog lot while sitting on top of their houses is a good day". 

- Lance Mac key

 


 

 


 

«Det e for mykje folk og førr mange veja» - Sigird Ekran om Norge kontra Alaska.

 

 


 


Femundlopet 2010


 

«Lance Mackey could take your dogs and beat his team with your dogs. That's how good of a musher he is.»

Hugh Neff


 

«As long as you can buy better dogs than you can breed, buy dogs. There is nothing sadder than seeing somebody acquire a few mediocre dogs and then, before they even know what to look for, have twenty or thirty mediocre puppies on the ground.» - Jim Welsh, The Speed mushing manual

 


 

«"If you've got a good connection with your dogs, you are a part of them and they are a part of you. They are an extension of your arm. If you feel from deep down those dogs will feel it. We all focus as one mind.»

- Joe Garnie (Teller, Ak.)

 


Super Share

Share on Facebook

 

«I don't care if it's three in the morning or the middle of the afternoon – I'll run dogs anytime.»

-- Lance Mackey